NU HIER VERKRIJGBAAR, SLECHTS € 12,50

KOUD BLOED 23

Op vrijdag 28 maart vindt rond 5 uur ´s middags een overval plaats op een juwelier in Deurne. De echtgenote schiet haar man te hulp en doodt de twee jonge overvallers. De dagen erna viel Nederland uiteen in twee kampen: degenen die het juweliersechtpaar een heldenrol toedachten en zij die meenden dat de vrouw voor eigen rechter had gespeeld. Een waar mediaspektakel volgde, waarin ook de advocaten van zowel het echtpaar als de nabestaanden zich niet onbetuigd lieten. Op verzoek van Koud bloed schreef criminologe en psychologe Nicole Haas een essay over de kwestie.

Verder twee voorpublicaties uit boeken van vaste Koud bloed-medewerkers. Paul Vugts beschrijft in zijn boek Doorgeschoten een nieuwe generatie criminelen die om niets hun vuurwapens lijken te trekken. Waarom? Maar belangrijker nog: hoe moet de samenleving daarmee omgaan?

Onze Colombiaanse correspondent Nico Verbeek komt met een boek over de nauwe banden tussen voetbal en maffia in dat Latijns-Amerikaanse land. Voor Koud bloed bewerkte hij een hoofdstuk over de inmiddels geliquideerde Koningin van de Cocaïne.

Twee historische verhalen dit keer. Historica en journaliste Steffie van den Oord reconstrueert een moord uit 1763: een boerin krijgt wanen na de geboorte van haar laatste kind en draait door. Marcella van de Weg beschrijft de geschiedenis van Hendrik de Jong, een negentiende-eeuwse oplichter die wel de Nederlandse Jack the Ripper wordt genoemd. In Engeland meende men zelfs enige tijd dat hij Jack the Ripper wás. Uiteindelijk vond De Jong in België zijn Waterloo.

In een eerder nummer van Koud bloed beschreef Martijn Haas de geschiedenis van "Annemarie", een jonge vrouw van 23 die een straf voor moord had uitgezeten. Vijf jaar later duikt zij op in een nieuwe, bizarre moordzaak. Even bizar zijn de praktijken van "zakenman" Robert van de Rhee. Onlangs werd hij in Spanje opgepakt.

Tot slot onze vaste rubrieken over film, muziek, plaats delict, de graven van criminelen en de misdaadstrip. Veel leesplezier!

 

Siem Eikelenboom & Marie-Anne van WijnenNeem een abonnement
Toon inhoudsopgave
Toon fragment
Bestel een los nummer